Редица събития провеждат в Стара Загора по повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

По повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, СНЦ „Диабет“, под патронажа на омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова, организира редица информационни събития. На този ден, сградата на Общинска администрация ще бъде оцветена в син цвят, в знак на съпричастност.

От 1 до 30 ноември ще бъдат провеждани дискусии в четири педагогически колектива от училищата СОУ „Максим Горки“, ППМГ „Гео Милев“, ПГСАГ „Лубор Байер“ и НУ „Димитър Благоев“. Темата ще бъде „Захарният диабет в ученическа възраст“, а лектор на срещите ще е д-р Рени Колева.

На 14 ноември, скрининг – измерване на кръвната захар, кръвно налягане, слух и зрение, ще може да бъде направен на всеки желаещ, пред сградата на Общината от  8.30 до 10.00 часа. Инициативата се прави съвместно с Медицински колеж при Тракийски университет.

СНЦ „Диабет“ предвиждат и раздаване на безплатни глюкомери на нови членове с Диабет тип 2, както и обучение за работа с тях.  Всеки вторник, сдружението предлага и скриниг на своите членове.

По желание, скрининг за ранна диагностика може да бъде направен и в пенсионерски клубове, училища и др.

Дружество „Диабет“ – Стара Загора обединява медицински специалисти и болни от диабет. Неговата основна цел е да обучава хората как да живеят – да следят здравето си, начина на живот и храненето, защото диабетът не се лекува, а се контролира. Провеждат се скринингови изследвания на групи хора за откриване на заболелите.

Всяка година Световната здравна общност отбелязва 14 ноември като ден за борба с диабета – хронично заболяване, което протича с повишени стойности на глюкоза в кръвта. То е определено като социално значимо заболяване поради високата честота, с която се среща. Разпространението му придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души и броят им продължава да се увеличава.  В България, според статистиката, от това заболяване страдат около половин милион души и много често то протича скрито като хората не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет.