Стоките втора употреба също трябва да са с етикет

Търговците, които предлагат стоки втора употреба, също трябва да спазват всички изисквания на действащото законодателство, свързани с обозначение на цените, условия за продажба, състав на изделията и безопасност, съобщават от платформата “Ние, потребителите”.

Трябва да има информация за състава на облеклата, завивките, постелките и други подобни. Следва да се има предвид, че някои хора са алергични и определени влакна не трябва изобщо да присъстват в материите, които те употребяват” На дрехите трябва задължително да има текстилен етикет с описание на процентното съдържание на всяко от вложените в изделието влакна. Той е от производителя и търговецът не може да го премахва, променя или подменя. Независимо, че дрехата е втора употреба, търговецът е длъжен да обяви цената предварително върху етикет, както и да осигури информация за производителя и вносителя. Причината е, че те също носят отговорност за качеството и безопасността на тези стоки пред потребителите и пред контролните органи. Изискванията на закона при провеждане на кампании за намаления важат и по отношение на продуктите, които не са нови.  За да се обяви намаление, старата цена трябва да е прилагана поне един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период търговецът не може да обяви намаление, без да наруши закона.

За обозначаването на цените на стоките втора употреба и на вложените в състава им влакна отговаря Комисия за защита на потребителите, а за безопасността от гледна точка на състава – Министерство на здравеопазването, информират от платформата.

 

Снимка: Интернет