“Войната, която да сложи край на всички войни”

В Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде прожектиран анимационния филм “Войната, която да сложи край на всички войни”/.Филмът е продукция на шведската рок група Sabaton и студиото за анимация Yarnhub и акцентира върху истории от Първата световна война, които са послужили като вдъхновение за песните от едноименния студиен албум на групата. Една от песните е посветена на Дойранската епопея.

РИМ-Стара Загора се включва в проекта „History rocks” на Sabaton, чрез който филмът ще бъде разпространен в над 100 музея в целия свят.

Целта на групата е да осигури завладяващо и образователно изживяване за своите фенове и любители на историята, както и да подпомогне повишаването на посещаемостта в музеите.

Филмът ще се прожектира в световен мащаб от 4 до 19 ноември 2023 г. – периода обхващащ двете седмици около историческата дата „Деня на примирието” (11 ноември).

Басистът и мениджър на групата Pär Sundström коментира: „Очакваме с нетърпение да споделим „The War To End All Wars – The Movie” с нашите фенове и всички, които ценят историята! Надяваме се от това да произлязат положителни неща и музеите да се възползват от този проект.”

Филмът ще се излъчва в конферентна зала №33 на РИМ-Стара Загора на 11 ноември /събота/ от 11:00 ч. и на 17 ноември /петък/ от 18:00 ч. Продължителността му е 67 минути. Аудиото на филма е на английски език. Налични са субтитри на български език. Прожекциите са с вход свободен. Залата е с капацитет 50 места.