Обвинителният акт по делото “Дебора” е готов

Обвинителният акт по делото “Дебора” е готов и предстои да бъде внесен в съда. Това обяви пред журналисти районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. По думите й прокуратурата е събрала нужните доказателства, за да докаже, че Георги Георгиев е извършител на трите деяния, за които е обвинен – телесна повреда, принуда и закана с убийство.

Георгиев е отказал да му бъде направена психолого-психиатрична експертиза, но характеристичните данни за него сочат, че е доминантна, конфликтна личност, която не цени мнението на другите, смятат разследващите, и припомнят, че той вече има две осъждания за телесни повреди.

Димитрова разказа, че в момента тече предявяване на материалите по делото на обвиняемия и защитата му. Този процес се е забавил, тъй като той е обжалвал мярката си за неотклонение. Прокурор Димитрова увери, че прокуратурата е събрала и доказателства, с които оборва алибито му. Включително е направен следствен експеримент, чрез който е доказана траекторията му в нощта, в която е обезобразена жертвата.

19 вещи лица са работили по делото, разпитани са много свидетели, посочи още прокурорът. Дебора е с черепно-мозъчна травма, а с макетното ножче са й нанесени 18 рани. Престъплението е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, казват от прокуратурата.

“Нанасянето на телесните повреди е предумишлено, има предварителна подготовка. Обвиняемият се е снабдил с маска, с латексови ръкавици, електрическа машинка и макетен нож, който е бил негов. Пострадалата го е виждала не веднъж в него този нож, познава го по цвят и по вид”, каза Димитрова. Направена е експертиза, която установява вида на машинката. Самата машинка, с която е остригана главата на жертвата обаче не е намерена.

Прокурор Димитрова разказа още, че движението на автомобила, с който Георгиев е пристигнал в Стара Загора, е засечено от общинските камери. “Обиколени са много улици, за да прикрие самото движение”, каза тя. В крайна сметка колата, шофирана от познат на Георгиев (приятелят е разпитан по делото, б.а.), достига до района на блока, в който живее Дебора. Там той слиза. Има уговорка, че ще я посети. Звъни веднъж, но не казва нищо през домофонната уредба. После звъни пак и казва, че е той. “Тя е отключила, още при влизането му го познава по физически белези, дрехи, въпреки маската, по лицето. Пострадалата е категорична кой е извършителят и кой е влязъл при нея”, каза прокурорът.

Тя призна, че “действително биологичните следи на местопроизшествието не са оставени от обвиняемия”. “Но има достатъчно доказателства от други източници”, посочи прокурорът.

Случаят “Дебора” разтърси държавата през лятото, когато близките на момичето, отчаяни от действията на институциите и пускане на Георгиев на свобода, се обърнаха към медиите. След като случаят беше разгласен, последваха проверки в прокуратурата, които приключиха с разжалването на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев.