Златната маска от могила Светица край Шипка гостува в Скопие в Северна Македония

Изложба „Сребърна Тракия“, в която са включени над 1700 експоната от 18 български музея, ще бъде открита в Археологическия музей в Скопие от министрите на културата на България и Република Северна Македония – Кръстю Кръстев и Бисера Костадиновска-Стойчевска. Подобна мащабна археологическа изложба се представя за първи път в западната ни съседка, където експозицията ще гостува до 7 април 2024 г., съобщиха от пресцентъра на културното ведомство.

Сред изложените експонати е и златната маска от могилата Светицата край град Шипка.

Една от най-вълнуващите находки през 2004 г. е направена именно в тази гробница в Долината на тракийските царе. При разкопки археолозите разкриват гробница, изградена от безупречно издялани гранитна блокове. Подът е застлан с плочи, а покривът е оформен от 6 профилирани каменни греди.

Множеството предмети, открити в гробницата, датират от средата и втората половина на V в. пр. Хр. Най-впечатляващата находка е масивна златна маска с форма на лице в естествена големина,изработена от чисто 23.5-каратово злато  и тежи 672.5 грама. Любопитно е, че маската е намерена на мястото, където трябва да стои главата на погребания, с лице нагоре, затисната с голяма каменна плоча. Този факт, както и формата й дават основание на откривателя Георги Китов да направи едно любопитно предположение. Според него маската е използвана за фиала – владетелят вдигал с ръце фиалата-маска, изпивал виното и я слагал на лицето си. С това преобразяване той целял да предизвика страхопочитание у своите поданици и гости.