Лоши условия за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. От Планинската спасителна служба отправят препоръки за зимния сезон.

Условията във високите части на планините вече са зимни, което изисква зимна екипировка, инвентар и познаване на терените, предупреждават от Планинската спасителна служба. Не подценявайте зимната планина, призовават спасителите.

„Навлизаме в един сезон, при който нито с моторна шейна, нито с джип можем да достигнем лесно до пострадалите. За хеликоптер не говорим, защото вали и е мъгливо. С други думи, пазете се!”, предупреждават спасителите.

Обръща се внимание, че екипировката трябва да е подходяща. Освен подходящи зимни обувки, съветите са за дебели ръкавици, шапки, очила и гети. Носете допълнителни дрехи и топли напитки

Ходенето сам в планината води до сериозни рискове, не тръгвайте сами, предупреждават от службата . Те съветват още туристите да проверяват метеорологичната прогноза и условията за района, както и маршрута, по който тръгват.

„Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС. Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите”, казват още от организацията.

 

Снимка: 24 часа