Отнети автомобили

Съдът у нас вече има право да отнема автомобили на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Според промените в Наказателния кодекс, до конфискация на автомобила се стига, при шофиране с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Освен това, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране в нетрезво състояние, автомобилът се отнема при повторно нарушение с над 0.5 промила и се налагат от 1 до 5 години затвор, както и глоба от 500 до 1500 лева. Ако се управлява автомобил след употреба на “наркотични вещества или техни аналози”, наказанията са конфискация, от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управлявания автомобил, може да заплати равностойността му.

Промените предвиждат и отнемане на превозно средство, ако водачът откаже тест за алкохол и наркотици без медицински причини или ако е предизвикал катастрофа в населено място и е надвишил скоростта с над 50 км/ч.