Кристиян Христов спечели Купата на кмета на тазгодишното издание на автомобилното състезание “Писта Стара Загора”

Купата на кмета, връчвана традиционно на най-добре представилия се старозагорски пилот в автомобилното състезание „Писта Стара Загора“, тази година заслужи Кристиян Христов. Състезателят на АСК „Стара Загора“ взе вицешампионското място и в серия „Туринг“ по време на последния кръг от Националния шампионат по затворен маршрут, който се проведе в събота и неделя в града. В категорията, в която се състезава тазгодишният носител на престижното отличие на кмета Живко Тодоров, първи завърши Димитър Кондев от „Ефко Рейсинг“, а третото място заслужи Иван Алексиев от АСК „Пулстарс“. Другото специално отличие  – приз „Fair Play пилот“, който е в памет на Станимира Петрова-Ганева, дъщеря на 10-кратния шампион на България Георги Петров, взе Камен Василев.

Близо 50 екипажа бяха част от емблематичното състезание. Пилотите показаха умения в четири серии – „Лада“, „Макси“, „Туринг“ и „Спорт“. Между обиколките, специално за публиката имаше и запомнящо се дрифт шоу. При откриването на рали шампионата, зам.-кметът на Стара Загора Павлина Делчева поздрави състезателите и им пожела безаварийно и успешно представяне.

На източния пътен възел на Стара Загора, неделният ден събра стотици зрители, които споделиха емоциите на професионалистите на пътя. В челната тройка при серия „Лада“ бяха Крум Крумов от ГАГА „Авала Сърбия“, Цветелин Велков от АСК Старт-М Криводол и Веселин Николаев от АСК „Шумен Аутоспорт“. В серия „Спорт“ на шампионската стълбичка се качиха Искрен Веселинов от АСК „911 Тийм“, Александър Антов от АСК „911 Тийм” и Александър Е. Димитров от АСК „Пулстарс“. В серия „Макси“ най-добрите бяха Пламен Камбуров от АСК „911 Тийм“, Венцислав Станев от АСК „КА-2 Рейсинг Тийм“ и Илия Царски от АСК „Автоцар Рали сервиз“. В отборното класиране първи завършиха АСК „Стара Загора“, втори бяха „Ефко Рейсинг“, а бронзовото отличие бе за „911 Тийм“.

„Писта Стара Загора“ и тази година подкрепи каузата на СНЦ „Аз съм бъдещето. Пази ме!“ за повече разум и отговорност на пътя. По време на състезанието екипи на Международния младежки център, Центъра за подкрепа за личностно развитие и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни напомниха, че „Шофирането не е игра“. Младежката кампания включва специални стикери, които бяха раздадени на място, в няколко бензиностанции, но и ще бъдат давани при получаването на свидетелство за управление на МПС от сектор „Пътна полиция“ в Стара Загора. Инициативата на младите хора  отбелязва и Деня за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който тази година е на 19 ноември.

Престижното автомобилно състезание с дългогодишна история „Писта Стара Загора“ се организира от АСК „Стара Загора”, със съдействието на Община Стара Загора и Автомобилна федерация на България, както и подкрепата на десетки спонсори.