Разширение на пътя до АМ “Тракия”

До края на първото тримесечие на 2024 година Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект за разширяване на пътя между летище „Стара Загора“ и Автомагистрала „Тракия“. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на въпрос на народните представители Радослав Рибарски и Радослав Василев.

Индикативната стойност на обществената поръчка е 350 000 лева без ДДС, посочва в отговора си министър Цеков. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на АПИ за следващата година.

“През 2006 г. е разработен технически проект за модернизация на близо 5-километровата отсечка от път I-5. През 2011 година той е актуализиран. Към момента е необходимо да се разработи нова проектна документация, която да съответства на съвременните строителни норми и да отговаря на нарасналата интензивност на движението. Предвид изискванията, свързани с пътната безопасност, е нужно да се разработят нови технически решения за пътните кръстовища“, пише още Андрей Цеков в отговора си на питането на двамата старозагорски депутати от „Продължаваме Промяната“.

За да бъде завършен проекта обаче трябва са се изчака и произнасянето на РИОСВ, става ясно още от отговора на министър Цеков. „За обекта са налични Решение от 2006 г. (№32-ПР/2006 г.) за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС и Решение от 2010 г. (№52-ОС/2010 г) за преценка на вероятната степен на отрицателно въздействие, които са изгубил валидността си. Поради това ще бъде проведена относимата екологична процедура“.

След това ще бъде възможно да бъдат проведени процедури по избор на изпълнител на строително ремонтните дейности и на строителния надзор. Очаква се това да стане през 2025 година, пише още регионалният министър.