21 ноември – Световен ден на телевизията

21 ноември е обявен за Световен ден на телевизията. Шотландецът Джон Логи Беърд се смята за изобретател на телевизията през 1925 година. Доста по-късно – през 1996 година Общото събрание на ООН обявява датата за Световен ден на телевизията. Първият по рода си Световен телевизионен форум се провежда през 1996 г. в ООН на 21 и 22 ноември.

Целта на този ден е хората да обсъдят колко важна е телевизията в живота ни. Има дискусия и проучване на начини за подобряване на моделите на излъчване и начините за сътрудничество. Животът ни е обогатен от телевизията и тя остава актуална през годините. Телевизията предлага по нещо за всеки от всички възрасти. В този ден публиката се информира за ползите и въздействието от гледането на телевизия – устройството, което е сближило света.

Въпреки че телевизията е претърпяла много развитие и иновации от създаването си, тя е актуална в съвременната епоха. Поради промените в обществото, видовете предавания, моделите на гледане на публиката и др. начините, по който се представя информацията, се промениха драматично. През годините телевизията се адаптира към променящия се начин на живот и остава актуална.

Шотландецът Джон Логи Беърд пръв демонстрира предаване на движещи се силуети през 1925 г. и на движещи се монохромни изображения година по-късно. Неговият сканиращ диск генерира изображение с резолюция от 30 реда, достатъчна за разпознаването на човешко лице, чрез двойна спирала от лещи. Демонстрацията на Беърд обикновено се приема за първото същинско телевизионно предаване, въпреки че в наши дни механичната телевизионна технология вече не се използва.

Началото на модерната телевизионна технология е поставено през 1930-те години от американския откривател от руски произход Владимир Зворикин, който изобретява кинескопа. Идеята за плазмен телевизор се ражда през 1936 г., когато Калман Тихани описва принципа на действие на уред с плосък екран.