Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед” очаква участници

Община Стара Загора и музей „Литературна Стара Загора” организират Зимен ученически литературен конкурс „Перо от лед”. Творческото съревнование се реализира за първи път и очаква ученици от област Стара Загора от II до XII клас, с афинитет към словото. Крайният срок за участие е 31 декември 2023 г., а победителите ще получат своите награди на 18 януари 2024 г. Изпратените творби трябва да са придружени с коректно попълнен формуляр за участие. Те ще бъдат оценявани от тричленно жури.

Две са категориите – поезия – жанр стихотворение, и проза – жанр – кратък разказ, приказка, есе.

Всеки ученик може да се включи с до две непубликувани произведения в една категория. При участие в повече от една категория, се приема само по едно непубликувано стихотворение. Ще бъдат допускани до участие само творби на български език. Три са възрастовите категории: „Искри от бъдника” за ученици II – IV клас, „Заскрежени липи” за ученици V – VII клас, „Перо от лед” за ученици VIII – XII клас.

Допустимият обем е до 3 страници (А4, шрифт – Times New Roman 14, 30 реда, 60 знака, междуредие 1,5). Текстовете се приемат в електронен вариант на emailcontact@literature-museum.bg и на място, в сградата на Музей „Литературна Стара Загора” в запечатани бели пликове.

Сред целите на конкурса са подрастващите поколения, чрез литературно творчество, да се докоснат до духовните измерения на зимните празници,  да се провокира интерес към българската митология и фолклорна обредност, особено към зимните празници и свързаните с тях вярвания, както и да се даде възможност за изява и подкрепа на млади автори в ученическа възраст.

Всички условия на конкурса „Перо от лед”, както и заявката за участие, са публикувани на интернет страницата на Община Стара Загора – https://www.starazagora.bg/bg/novini/zimen-uchenicheski-literaturen-konkurs-pero-ot-led-ochakva-uchastnitsi