Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет

Проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски”. Той беше избран на балотаж с акад. проф. Николай Витанов от Общото събрание на СУ.

За проф. Вълчев са гласували 198 от делегатите на Общото събрание, а за акад. Витанов – 152-ма.

През 1988 г. Георги Вълчев завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, магистър е по история, с втора специалност “Философия”. През 1998 г. получава образователната и научна степен “доктор” в Софийския университет, в Центъра по културознание.

От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.

Роден е в град Николаево. Възпитаник е на ГПЧЕ “Ромен Ролан”. Работил е в общинската администрация на Стара Загора като директор на дирекция “Образование и култура” в кметския мандат на д-р Евгений Желев.

Кандидатите за ректор на най-старото висше училище у нас бяха четирима – акад. Николай Витанов от Физическия факултет, проф.Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. Георги Вълчев от Философския факултет и проф. Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Новият ректор беше избран на Общо събрание с 400 делегати.

Ректор на Софийския университет от 2015 година насам, два поредни мандата, бе проф. Анастас Герджиков. Мандатът на новия, 57-и ректор е до 2027 година.