Празник на пелина отново събира жители и гости на Змейово през декември

Станалият традиция, но и емблема – Празник на пелина, в старозагорското село Змейово тази година отново очаква жители и гости на населеното място в последния месец от годината. Петнадесетото издание, в чест на ароматната напитка, ще се състои на 16 декември, а началото е от 10.00 часа.

Освен с много музика и танци, Празникът на пелина ще разкрие уменията на десетки майстори, вложили много старание и тънкост при създаването на благоуханното питие. Квалитетно жури ще оцени вкус, цвят, бистрота, за да награди вещите в занаята.

Поздрав към присъстващите ще отправят фолклорни ансамбли “Бистрица” – Бистришките баби и техните внучки, „Гайдуница” от село Подем, „Нашенци” от Стара Загора, Гайдарски състав от Чепеларе, както и МВГ към АНПТ „Зорница”, ТС „Шарена китка”, Общински танцов състав – Стара Загора. Колективи ще дойдат още от Габрово, Севлиево, Шумен, Нова Загора и Раднево. И тази година, Тодор и Донка Кожухарови са част от тържеството, както и оркестър „Южни ритми”.

Организаторите от Кметство село Змейово, местното НЧ „Пробуда – 1928″ и Община Стара Загора са подготвили програма, изпълнена с много колорит и добро настроение.