Въглищните региони все още имат достъп до 800 млн. лв. за преквалификация

България има достъп до близо 1 млрд. лв. по европейския фонд за енергиен преход Just Transition Fund, които да бъдат инвестирани в преквалификация на работниците от въглищните региони. Това коментира началникът на кабинета в Министерството на околната среда и водите Мария Недина по време на дебата „Готова ли е България да се откаже от въглищата”, организиран от фондация „Среда”. За съжаление обаче България ще загуби поне 200 млн. лв. по този фонд, тъй като закъснява с изпълнението на проектите по него.

По думите на Недина, проблемът с работните места няма как да се реши за един месец, а „ще бъде плод на много дискусии”.

Според представителя на МОСВ в дискусията, казусът какво ще се случи с работните места на хората там е много сложен, тъй като много от тях „не могат да бъдат преквалифицирани в компютърни специалисти”. Други обаче са близо до пенсионна възраст и няма да се изисква голям ресурс.

За да можем да оползотворяваме този ресурс, трябва да напредваме с намаляването на въглищата и съответно с тези цели”, каза тя.

Ако искаме наистина да стане трансформацията и да използваме този милиард за преквалификация на тези хора, трябва да имаме условия и да намаляваме мощностите.

Според бившия енергиен министър Александър Николов, който също участва в дебата, в Стара Загора проблем със заетостта няма да има, а даже очаква да има недостиг заради нуждата от нови работни места в други, зараждащи се дейности в региона.

Стара Загора разполага с неща, които няма в нито един друг регион”, каза той.

Той визира енергийната инфраструктура, градена с десетилетия, както добрата свързаност на региона.

Според председателя на Комисията по енергиен преход Калоян Стойчев България може да се откаже от въглищата до 2038 г., а дори и до 2030 г. и това е записано в доклада, одобрен от Министерски съвет. Според него това може да стане чрез изграждането на микс от ВЕИ, балансиращи мощности, газ, малки газови турбини, батерии, ВЕЦ-ове и добра междусистемна свързаност в рамките на европейския енергиен пазар.

Плановете за енергиен преход за регионите трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия до края на тази година.