Проведе се национален тест на системата BG-ALERT

На територията на цялата страна се проведе тест на новата система BG-ALERT за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Съобщенията бяха придружени със звуков сигнал последван и дикторски текст. Tестът получиха  устройства произведени през последните няколко години, които поддържат технологията Cell Broadcast Service и са направени последни актуализации на софтуера.

Наличието на меню с настройки за Cell Broadcast съобщения, както и самите настройки и техните изгледи, се различават за всеки производител на устройства и версия на операционната система.

Възможно е устройството да не разполага с меню за настройки, но въпреки това да може да получава съобщения от BG-ALERT, или обратно.

По-старите телефони, които поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е голяма, предупредиха от “Пожарна безопасност и защита на населението”.

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите, а официално системата ще бъде въведена догодина. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщения за опасности и бедствия.