Стара Загора е четвъртият по принос в произведената продукция регион

Според последното изследване на Института за пазарна икономика  на стопанските центрове на страната центърът Стара Загора е четвъртият по принос в произведената продукция регион с 10 милиарда и 600 милиона лева за 2023 г. По население е шестият център, производителността е най-високата в България -35 хиляди и 300 лева на човек от населението и е на едно от първите места в страната по размер на чуждестранните инвестиции, дълготрайни материални активи и износ.

Всичко това е заради електроенергетиката. Тя дава над 45% от добавена стойност– два пъти повече от преработващата промишленост и почти четири пъти повече от търговията.

През тази година безработицата (3,9%) също е сред най-ниските, от средата на миналата до средата на тази година в област Стара Загора заетостта се увеличава с 4%, а средната брутна месечна заплата в града Стара Загора е трета в страната.

По последни данни средната продължителност на живота (72,4 години) в областта е над средната за страната (71,9 години), но в седем области (сред тях не са другите въглищни) животът е между 72,5 и 74 години.

Намаляването на населението на област Стара Загора е едно от най ниските в страната от 2015 до 2019 г. – 3%. Но се засилва и в края на миналата година се доближава средното за България намаление от 10-11%. По този показател Стара Загора стои по-добре от област Видин например, чието население намаля за същите години с 25,4%.

Според регионалната статистика на ЕС, в Стара Загора и региона ѝ 20-те процента от населението, които са с най-високите доходи, са само 4-5 пъти по-богати от най-бедната една пета от населението. Това са разлики, близки до средните за България.