Министърът на туризма участва в заседанието на ОУТР “Долината на Розите”

На заседанието на управителния съвет присъстваха както представители на всички общини в сдружението така и министъра на туризма Зарица Динкова, и Николай Ненков – изпълнителен директор на Сдружението на производителите на етерични масла “Дестилирано в България”.
Председателят на Сдружението, Галина Стоянова, приветства всички и изрази уверението си, че “Долината на розите” ще се утвърди като главна туристическа дестинация на страната.
Министър Динкова сподели, че идва с добри новини, касаещи точно нашия регион. Първата е, че има развитие за бранда на розата, а втората, че има отпуснати средства за “спа и винен туризъм”.
Две са важните решение взети на това събрание:
– да се изгради Дом на Долината на розите в град София;
– сдружението “Дестилирано в България” да стане член на ОУРТ “Долината на розите”.
За място на новия “дом” се посочи емблематична сграда за розовото масло, а именно “Държавната лаборатория за розово масло”, находяща се на улица “Иван Вазов” 3 в столицата.
Г-жа Стоянова посочи, че общината е стратегически разположена в центъра на България, единственото, което липсва е летище, но вече са водени преговори с летищата в градовете Пловдив и Бургас. Кметът Стоянова подчерта, че освен с Япония, Китай и Южна Корея, България си партнира отлично и с Витнам. Изтъкна, че в края на месец септември тази година се очаква да се подпише споразумение между двете държави и да има обмен на работници.
От Сдружението на производителите на етерични масла изказаха своята благодарност към кмета Стоянова за усилията за спасяване на розовото масло и премахването му от списъка с вредни вещества на ЕС.
В края на събранието бяха представени Концепциите за интегрирани териториални инвестиции на общините Казанлък, Сливен и Хисаря.