В Гурково бе осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал Гурко

В Гурково бе осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал Гурко и неговата войска в местността „Корията“. Над 30 години това място тънеше в забрава, както и паметника в разруха.
„За един месец родолюбиви жители облагородиха пространството и го превърнаха в мемориален комплекс. С благодарност за тяхното усърдие, ентусиазъм и енергия“, каза кметът на община Гурково Кънчо Папазов на тържественото честване на националния празник, който за първи път се чества в историческата местност. Кметът ги удостои с грамоти за доказано родолюбие, патриотизъм и обществена активност, проявени при възстановяването на паметника.
„На Трети март преди 146 години бе подписан Санстефанският мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна държава. Нека помним историята си! Да я разказваме на децата и да я предаваме на поколенията, защото само народ, който помни миналото има и бъдеще“, заяви Папазов.
Деца, ученици и жители на Гурково почетоха с шествие с националния трибагреник паметта на героите за свобода, чиито завети следват Генчо Къргов, Стоян Груйчев, Никола Веранов, Иван и Павли Караколеви, Злати Узуна, Михаил Греков и безброй безстрашни хаинчани и смели народни закрилници, войводи и поборници, които превеждат отряда на генерал Гурко през прохода.
Стотиците жители поднесоха в знак на признателност към паметното им дело венци и цветя, отец Цветан отслужи панихида, а „Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов“ направи инсценировка на исторически моменти.