Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Не бива да влизаме във война със собствената си история

„Днес, 146 години след Санстефанския договор, отново си задаваме въпросите къде сме ние, каква е България. Днес предизвикателствата са много и най-странното е, че именно ние, българите, в това сложно международно геополитическо време, влизаме във война със собствената си история, опитваме се да я пренапишем, защото робството е робство, а не присъствие. Защото национално-освободителната война е Руско-турска освободителна война. Независимо какво е имало в главите на големите европейски и руски  лидери тогава, но е факт, че след 3 март 1878 г. България е свободна. България отново е на политическата карта на Европа”, каза кметът Ивайло Крачолов на тържественото честване на Националния празник в Чирпан, в което деца представиха интересни исторически изследвания за родния край.

„Как ние защитаваме нашите национални интереси, как ние можем да бъдем достойни пред останалите европейски народи, когато сами не можем да определим коя е датата на нашия национален празник. Да, българският народ е благословен, защото имаме достатъчно дати, на които да празнуваме и 3 март, и 24 май, и 6 септември и 22 септември.

Можем да кажем поне още 10 дати, на които се гордеем с това, което сме постигнали, но Трети март е еманацията на възстановяването на българската държава. Нека пазим паметта на всички онези руски, финландски, полски, украински, молдовски, сръбски войни и най-вече на онова велико българско опълчение, което ни дава възможност отново да бъдем държава! Честит празник! Да живее България!”, завърши  словото си  кметът.

За пета поредна година по негова идея тържествата за трети март март  в Чирпан включват заупокойна молитва за загиналите герои и литийно шествие с националния трибагреник до паметния знак, който увековечава посрещането на руските войски, начело с ген. Седелников.