Хиляди старозагорци и гости на града се включиха и тази година в паметното шествие с 300-метровия трикольор по повод Националния празник на Република България

С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, започна по традиция честването в Стара Загора на Националния празник на Република България. Малко след това, едновременно пред паметниците в града, посветени на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.

Ритуалът за издигане на Националното знаме пред Община Стара Загора събра представители на местната и държавната власт, общественици, гости, както и стотици признателни граждани.

По традиция, точно в 11.00 часа, своя път пое паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме”, което бе поведено от кмета Живко Тодоров. 300-метровата светиня бе понесена на ръце към Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”, където бе и кулминацията на общоградското честване на празника.

„Днес ние празнуваме 3 март – съкровена дата в нашите сърца, защото от този ден започва възстановяването на нашата държава. Отдаваме почит и правим поклон пред всички революционери и опълченци, загинали в името на Свободата – за да я има България, за да можем да се наречем свободни българи! За нас е огромна чест, защото Свободата е напоена с кръвта на нашите предци. Изказваме благодарност към всички руски, беларуски, румънски, украински и фински воини, към знайните и незнайните герои, загинали за сакралната кауза – свобода! Не забравяйте – ние сме православен и силен народ, който дори ятаганът на Османската империя не успя да пречупи – празнувайте и бъдете горди! Честит празник, старозагорци!”, изрече в словото си кметът Живко Тодоров.

Поздрав отправи и бригаден генерал Станимир Христов, командир на Втора тунджанска механизирана бригада. Той припомни, че именно в Стара Загора се води една от най-епичните битки, както и че тук е спасена светинята на Българското опълчение – Самарското знаме.  

Водещ на честването на 3 март бе актьорът от Драматичен театър „Гео Милев” Ивелин Керанов, а в рецитала се включиха възпитаниците на СУ „Васил Левски” под липите – Денка Динкова и Николай Чолаков. Сред официалните гости на празника бяха доц. д-р Атанас Славов – министър на правосъдието, народни представители, заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Надежда Чакърова, Павлина Делчева и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова и общински съветници, областният управител Ива Радева и заместникът ѝ Теодора Нончева, представители на Тракийския университет и други.

Подарък за празника бе концерт на един от обичаните български артисти – Невена Цонева, а красотата на българския фолклор разкри с песни и танци ансамбъл „Зорница” към НЧ „Св. Климент Охридски – 1858″.