Изложба на старозагорския скулптор Александър Козаров показват в Художествена галерия – Стара Загора

На 6 март /сряда/ от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, ще бъде открита изложбата „Митичност”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския скулптор Александър Козаров (1954-2000). В нея са представени 34 творби малка пластика и релефи, изпълнени в бронз, както и 24 рисунки и скици. Включените произведения са от фонд „Скулптура” на Старозагорската галерия, както и галериите в Раднево и Димитровград, Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово и частни колекции. Експозицията ще може да бъде разгледана до 31 март.

Поради своя ретроспективен характер, в изложбата се проследяват основните етапи в творчеството на скулптора, а вниманието е насочено към разкриване на неговите пластични и тематични търсения.

Александър Козаров е роден през 1954 година в Карнобат, но неговият житейски път още от най-ранни години е свързан с град Стара Загора. През 1974 година завършва Техникум по керамика в град Троян (Национално училище за приложни изкуства) и продължава своето обучение с вече формиран интерес към скулптурата във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, където се дипломира през 1983 година. Работи като реставратор в Регионален историческия музей – Стара Загора до края на своя живот. През 80-те и 90-те години на 20 век участва активно в национални и международни скулптурни форуми, от които е носител на редица номинации и награди за своите творби. Неговите произведения насочват към човешката природа и закодираната памет на времето. В тях откриваме вечните символи от древността, които преминават през античността, християнството и достигат до съвремието. Със своето творчество Александър Козаров допринася за развитието на съвременното българско пластично изкуство.