РЗИ – Стара Загора отбеляза Месеца на трезвеността с множество инициативи

За поредна година Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза през февруари Месеца на трезвеността. Това напомня още веднъж, че употребата на алкохол води до сериозни неблагоприятни последици върху живота и благосъстоянието на хората. По данни на национално изследване на факторите на риска за здравето сред населението на Република България, проведено през 2020 година, почти половината от учениците са опитвали алкохол, като средната възраст за начална употреба е 14 години. Повече от 10 пъти през годината са злоупотребявали с него 8,3% от учениците на възраст 15 – 19 години, без съществени различия по пол. От анкетираните хора консумират алкохол 65,5%, по-често мъже. Въпреки че по-голямата част от изследваните лица съобщават за умерена седмична консумация, високорискова употреба на алкохол е регистрирана при 11,2% от мъжете и 3,9% от жените.

По този повод РЗИ – Стара Загора организира и изпълнява различни здравно-образователни инициативи целогодишно, с цел запознаване на младите хора с вредата и последиците от употребата на алкохол.

 

През Месеца на трезвеността се осъществиха следните инициативи:

 

  • На 13 февруари в ПГМТТ „Никола Й. Вапцаров“ се проведоха обучения с ученици на тема: Рисково сексуално поведение и вреда от употреба на алкохол, заедно с демонстрация на алкоочила.
  • На 14 февруари от 11:00 до 14:00 часа РЗИ – Стара Загора пред Община Стара Загора проведе здравно-образователни демонстрации с алкоочила. Те бяха насочени към всички, които желаят да усетят въздействието на голямо количество алкохол върху човешкия организъм. Заедно с това се предоставяха здравно-образователни материали и препоръки към промяна на начина на живот без алкохол.
  • От 12 до 26 февруари ученици от различни класове на СУ „Гео Милев“ в Раднево се запознаха с вредата от употреба на алкохол.
  • На 15 февруари в ПГСАГ „Лубор Байер“  в Стара Загора се проведоха демонстрации на алкоочила в голямото междучасие на първа и втора смяна.
  • На 20 и 27 февруари ученици от Второ ОУ „Петко Р. Славейков“ в Стара Загора се запознаха с вредите от употреба на алкохол и рисковото поведени след това.
  • На 23 февруари от 14 часа в залата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ Регионална здравна инспекция – Стара Загора се включи като партньор в инициативата „Обединени срещу дрогата“ – куиз състезание. Пред всички участници и гости беше представен рискът от употреба на голямо количество алкохол на еднократен прием чрез демонстрация на алкоочила. Организаторите – Ротари клуб Стара Загора и Ротари клуб Стара Загора – Берое с въпроси насочиха внимание към негативните последици от зависимото поведение.
  • На 28 февруари Регионална здравна инспекция – Стара Загора в партньорство с Община Гурково направи демонстрация на алкоочила пред учениците от 10-и и 11-и клас на СУ „Христо Смирненски“. След запознаване с негативните въздействия на алкохолния прием и наказанията, свързани с него, двата класа имаха волейболен турнир. Алтернативното на алкохола поведение – чрез спорта – доказа своето важно значение.