Божидара Деребеева е Спортист на годината на Община Казанлък за 2023г.

Тази вечер се проведе традиционната, официална церемония за избор на Спортист на годината в Казанлък.
Освен оценка на неуморния труд на казанлъшките спортисти и техните треньори, награждаването цели да поощри инвестирането на време и старание в разгръщането на таланта и потенциала на нашите спортисти.
Със Заповед № 1901 /01.02.2024г Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, определи Комисията за избор на Спортист на годината за 2023 г.:
В състава ѝ влизат: председател: Аксения Тилева – председател на Комисия по образование, младежки дейности и спорт към Общински съвет- Казанлък и членове:
Ахмед Мехмед – общински съветник
Владимир Чучумишев- общински съветник
Джамал Папарланов- общински съветник
Мариана Ганева – журналист
Иван Димов – журналист
Ралица Арабаджиева – журналист
След проведени три заседания комисията определи печелившите спортисти в следните категории:
– Млад спортист;
– отбор на годината;
– треньор на годината;
– 10-те най-добри спортисти на Община Казанлък;
– спортист на 2023 година.
По предложение на експертната комисия бяха отредени и няколко специални награди за особени заслуги в областта на спорта в Казанлък.
Почетните грамоти връчи Председателят на комисията д-р Аксения Тилева.
Церемонията започна с връчването на специална награда на Николай Стоичков, който играе за “Розова Долина” от 15 – годишна възраст и наскоро прекрати дългогодишната си състезателна кариера в клуба след близо 500 срещи и отбелязани над 50 попадения за отбора.
Тази година Община Казанлък реши да определи и специална награда за благотворителна дейност, като отличието отиде при Спортен клуб “Брадърс ММА”, които имат зад гърба си вече 17 благотворителни кампании в помощ на болни и нуждаещи се хора.
Почетната грамота “Посланици на казанлъшкия спорт” комисията определи за Петър Матеев и Тодора Матеева. Ученикът от Казанлъшката Хуманитарна гимназия Петър Матев е държавен шампион на България за юношите младша възраст. Матеев се състезава за клуб от Испания – ESETES – PIKOLINOS заедно със своята сестра Тодора, която пък е трета в подреждането на Българска федерация по колоездене при девойки старша възраст.
Призът за ярка личност, с принос за развитието на спорта в Казанлък, заслужено получи Васил Аргиров. Той вече е получавал отличие за крупен инвеститор в спорта. Почти 20 години е начело на Волейболен клуб „Казанлък“, който в този период се утвърди сред водещите в България.
Награда за изключителен пример и сила на духа спечели Добрин Гошов. Той е национален шампион по силов трибой и европейски шампион по стрийт фитнес. Въпреки своето автоимунно заболяване и претърпени няколко операции, той не се отказва от спорта, продължава с физическата си активност и печели състезанията, в които участва.
Със специална награда за изключителни постижения Община Казанлък награди познатия на всички Ружди Ружди. През изминалата година параатлетът завоюва в Париж четвъртата си световна титла в дисциплината хвърляне на гюле и стана първи на силен международен турнир в Италия –Jesolo 2023 Grand Prix – Открито първенство на Италия.
За спортно дълголетие беше отличен Ради Милев. „Железният“ ултрамаратонец от Казанлък стана победител в своята възрастова група при над 75-годишните от участието си в 48-часово бягане в Кладно, Чехия. Той отново финишира първи след 6-дневно бягане в Балатон, Унгария. Това е и най-доброто време като постижение в историята на състезанието за групата на Ради Милев в последните 8 години.
Специална награда Комисията присъди на Мария Караиванова, възпитаничка на клуба на Петя Пендарева. Тя е сред най-бързите девойки и за 2023-та, водач в ранглистата и победител при 13-годишните атлетки в деветото издание на веригата „А1 атлетика за младежи“.
Община Казанлък връчи посмъртно награда и почете паметта на Иван Карапетров –треньор на колоездачите от Колоездачен клуб “Лястовица 1905”. Карапетров беше наставник на момчетата и юношите в последните години и под негово ръководство израснаха десетки спортисти, които бързо се наложиха сред най-добрите по успехи на шосе в състезанията на Българската федерация по колоездене. За заслуги и постижения, в края на 2022г. Община Казанлък връчи на треньора и уважаван в колоездачните среди специалист награда за цялостен принос за развитието на този спорт в града на розите.
В категория Млад спортист грамоти получиха:
1. Георги Христов – Клуб по карате,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков- Първо място на световно и национално първенство
2. Ивелин Иванов – Клуб по карате,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков – Първо място на европейско и национално първенство
3.Орлин Орлинов – Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов- Първо място на Балканско първенство
4. Георги Асанов – Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов-Първо място на балканско първенство
5. Веско Митев – Спортен клуб ,,Аргус ММА,, с председател Красимир Аладжов-Първо място на Балканско първенство
6.Любомир Синев от спортен клуб ,,Севтополис“ – С председател Тодор Пашов – Първо място на балканско и републиканско първенство
7. Яшко Койчев от спортен клуб Брадърс ММА – с треньор Дориан Дерменджиев – Първо място на държавно първенство
8. Георги Георгиев от спортен клуб ,,Алба Дамасцена “- с председател Ради Попминчев –Трето място на републиканско първенство
9.Цветан Иванов – Клуб по спортно катерене ,,Селт “ – с председател Никола Недялков-Първо място на Държавно първенство
10. Михаела Стоянова – Клуб по спортно катерене ,,Селт“ с председател Никола Недялков- Първо място на държавно първенство
11. Николета Ванкова – Клуб по спортно катерене,,Селт“ с председател Никола Недялко – Първо място на държавно първенство
12. Радост Проданова – Клуб по лека атлетика ,,Цветанка Христова “ – с председател Светла Миткова –Второ място на Държавно първенство
13. Христо Кусев – Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов – Първо място на Длош първенство
14. Преслав Кожухаров – Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов – Първо място на Длош купа
15. Николай Лазаров – Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов – Второ място на Длош купа
16. Александър Фильов – Клуб по спортна стрелба “Севтополис” – с председател Нели Йончева -Четвърто място на Държавно първенство
17. Любомир Лазаров – Клуб по спортна стрелба “Севтополис” – с председател Нели Йончева – Второ място на Държавно първенство
18. Андрей Тончев и Александра Кръстева- клуб по спортни танци ,,Роза “ с председател Петър Радев – Трето място на международен турнир
19. Лора Николова-спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на Държавно първенство
20. Зорница Желева – спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на Държавно първенство
22. Марина Събчева Николова-спортен клуб ,,Кентавър“ с председател Николай Богданов – Първо място на турнири.
23. Павел Димитров – Колоездачен клуб ,,Лястовица 1905“ с председател Смаил Алимов, два сребърни медала длош купа.
Наградата за Млад спортист за 2023 година спечели Самуил Гигов от клуб по карате ,,Шори Доджо “ – с треньор Илиян Дянков. Самуил в носител на първо място на световно и европейско първенство.
В категорията “Отбор на 2023 г.” се съревноваваха 5 спортни клуба и с единодушие призът беше връчен на Колоездачен клуб ,,Лястовица -1905,,
За “Треньор на годината” беше избрана Мариана Ламбова. Тя извоюва призови места на своя ансамбъл и състезателки на провелите се държавни първенства по художествена гимнастика през изминалата година.
10-те най-добри спортисти,прославили Община Казанлък бяха отличени както следва:
Награда за постигнати международни успехи- Ан-Мишел Христова.
Награда за най-прогресиращ млад състезател тази година-Иван Бонев.
Награда за обещаващ спортист-спортното дуо Венцислав Загорски и Александра Царева.
Награда за най-атрактивен спортист- Теована Станчева.
За изключителни успехи Община Казанлък отличи двукратния победител в конкурса “Спортист на годината” Теа Арезу.
Награда за спортно вдъхновение-състезателката от колоездачен клуб “Лястовица” Симге Кутикова.
Награда за постоянство и дръзновение-Йоана Недялкова.
Община Казанлък отличи Любомир Богданов за дългогодишна състезателна дейност.
Награда за спортна дисциплина и високи резултати-Калоян Жеков.
Награда за високи резултати в колоездачния спорт-Кевин Хаджиев.
Кулминационният момент в церемонията беше връчването на наградата “Спортист на годината “, която с решение на Комисията беше присъдена ня Божидара Дерибеева. Тя е гимнастичка в спортен клуб по художествена гимнастика “Розова долина” с треньор Мариана Желязкова Ламбова. Едва на 12 години, тя има спечелени осем златни, три сребърни и два бронзови медала от държавни първенства и множество турнири. След положен изпит Божидара Деребеева е приета в звеното на “Бъдещи звезди”, което е голям успех за младата ни състезателка.