Световният вицешампион по борба Иван Раднев гостува на кмета на Гурково Кънчо Папазов

Да структурират спортен клуб „Суплес“ в Гурково – за това разговаряха кметът Кънчо Папазов и световният вицешампион по борба, известният треньор Иван Раднев, който живее в САЩ, но е роден и израсъл в Гурково. Идеята за клуб го връща за кратко в родния край и с удоволствие представи своята мениджърска програма в любимия спорт за американските подрастващи. Раднев и Папазов са убедени, че физическата подготовка на децата играе важна роля в развитието на личността на ученика.
„Спортните умения изграждат качества и характер, които днес трябва да се презентират на децата и на техните родители, за да открият своят спорт. Именно това създавам в САЩ чрез програмите за спорт, които съм въвел от детска възраст и се развиват в ученическа“, каза създателят на марката „Суплес“, известна с най-популярния си уред „българска торба“. От години компанията на Раднев е официален партньор на Международната федерация по борба. В срещата участваха още председателят на Общинския съвет Димитър Драчев, президентът на Спортен клуб по борба „Берое“ и член на БФБ Николай Константинов, спортният деятел Костадин Козелов и бизнесменът Стефан Раднев.
„Радвам се, че дискусията предизвика интерес и успя да ни върне детските спомени в Гурково и в спортното училище в Стара Загора. Вярвам, че спортът трябва да продължи да бъде част от пълноценния живот на младото поколение и основа за здраве, ценности и дисциплина“, каза Кънчо Папазов. Той предложи съвместни инициативи на Иван Раднев, които ще зарадват гурковци и спортните фенове.
Кметът и гостите посетиха Средно училище „Христо Смирненски“, разговаряха с директора Лальо Лалев, с учениците и с учителите за идеята да се създаде спортен клуб, който да започне тренировки по физическа подготовка като масов спорт и да открои деца за борба. „Приветстваме спортната програма, която представи световноизвестният гурковец Иван Раднев и сме готови да презентираме идеята както на учениците, така и на семействата им“, подчерта Лалев. На излизане от училището успешният и търсен треньор в света, носител на пояс Никола Петров и призьор в световни и международни турнири, бе разпознат от гурковци, които с особена радост го спираха за разговор и поздрави.
Българинът, който е сребърен медалист от световното първенство в Тампере през 1994 и удостоен с приз за треньор №1 на САЩ за 2009, е натоварен с трансформацията на класическия стил в САЩ от юношеската борба до световното и олимпийско ниво. Иван Раднев бе назначен и за генерален мениджър на националните отбори по класическа борба на САЩ през 2022г.