Стартира Националното състезание по безопасност на движението по пътищата в ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров“

В Професионалната гимназия по механотехника и транспорт  “Н. Й. Вапцаров” се проведе общински кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата. Приветствие към участниците отправи заместник-кметът по „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова.

„Убедена съм, че днес всички ученици са много подготвени и ще покажат умения и знания по безопасност на движението. Важно е да предавате тези знания и на вашите приятели и връстници, защото безопасността винаги трябва да бъде на първо място. Пожелавам успех на всички, а междувременно се и забавлявайте“, пожела на състезателите Надежда Чакърова.

„Стана традиция нашата гимназия да бъде домакин на състезанието и това за нас е чест и гордост. Обръщам се към участниците с послание да покажат наученото и да го предават на хората около себе си. Нека бъдем един спокоен град без произшествия на пътя“, призова директорът на ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров“ инж. Стоян Колев.

11 са отборите, които ще мерят сили в надпреварата от училищата ОУ „Кирил Христов“, ОУ „Кольо Ганчев“, ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Митьо Станев“, СУ „Васил Левски“, XII ОУ „Стефан Караджа“, II ОУ „П. Р. Славейков“, СУ „Максим Горки“, СУ „Иван Вазов“ и ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров”. Те ще се състезават в две възрастови групи: V – VII клас и VIII – Х клас.

Състезанието се провежда в две части – писмен и практически тест. В първия модул учениците ще трябва да отговарят на въпроси, свързани с безопасността на движение по пътищата. Във втората част, която ще се проведе на полигон, те ще демонстрират майсторски умения по колоездене. Победител е отборът с най-голям брой точки от двата модула.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, РУО – Стара Загора, Общинска комисия по Безопасност на движението по пътищата – Стара Загора и ПГМТТ “Н. Й. Вапцаров”, в партньорство със сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора и СБА – Стара Загора.

Националното състезание по БДП се организира и провежда в изпълнение на Секторната стратегия за безопасност на движението по пътищата 2021-2030 г. на Министерството на образованието и науката. То има за цел да подпомага възпитанието и обучението на учениците в култура на поведение на пътя, която е свързана със спазването на общовалидните правила и норми за лична и колективна безопасност. Подкрепя учениците да могат да взимат самостоятелни и адекватни решения в различни ситуации на пътя, като осъзнават действията си и носят пряка отговорност за това. Независимо от акцента върху знанията и уменията по БДП, чрез състезанието се възпитават и качества от значение за общото личностно развитие на учениците като информираност, култура в отношенията, съобразителност, уважение към общността и правилата.