Създаването на Център за обучение на зоопаркови служители обсъдиха в Тракийски университет

Ректорът на Тракийски университет посрещна на работно посещение в Тракийски университет Майкъл Йоргенсен – основател на организацията „Bio/Zoo Information – Worldwide Zoo and wildlife service“ и специалист с дългогодишен международен опит по обучение на служители, работещи в зоопаркове по целия свят.  Поводът за визитата бе обсъждане на възможности за създаване в рамките на Тракийски университет на специализиран обучителен център, насочен към първоначалната подготовка и последващо продължаващо обучение на служители, които се грижат за животни в зоопаркове, зоокътове, спасителни центрове, приюти за животни, както и работещи в зоомагазини. Идеята е обучителните програми да бъдат насочени не само към специалисти от нашата страна, но и от целия Балкански полуостров. Освен Тракийски университет, зад инициативата застават още експертите от Спасителен център за диви животни на „Зелени Балкани“, ръководството на няколко зоопарка от цялата страна, сред които и старозагорския, подкрепен от Община Стара Загора.

В рамките на посещението г-н Йоргенсен имаше възможност да разгледа на Тракийски университет и да се срещне с деканите на Аграрен и Ветеринарномедицински факултет – проф. Диян Георгиев и доц. Лазарин Лазаров, с които в детайли да обсъди различните варианти за осъществяване на идеята. Г-н Йоргенсен бе изключително впечатлен от базата и експертизата, с които Тракийски университет разполага, както и от наличието на съмишленици в лицето на университетското ръководство.

„Изключително щастлив съм, че специалист като Вас вижда в лицето на Тракийски университет надежден партньор за осъществяването на такава новаторска идея“ – каза проф. Ярков по време на срещата. „Ще направим всичко необходимо, за да работим заедно в тази посока и максимално скоро при нас да има такъв обучителен център, в който да се подготвят специалисти от целия Балкански полуостров.“