Фондация “Проект Бузлуджа” иска полицейски пост на Дом-паметника

От екипа на фондация “Проект Бузлуджа” алармират, че на Дом-паметник на БКП няма охрана, а достъпът до паметника е необезпокояван, тъй като катинарът е счупен и врата е разбита. Според фондацията, която преди 5 години се заеха да реставрират комунистическия монумент, хора влизат свободно и безнадзорно, а това е и опасно.

В сигнала с възмущение се посочва, че тези, които влизат и разглеждат не плащат входна такса, а са такива, които чупят и вандалстват. Няма информация в последните 20 години да е имало изобщо такава входна такса, както и монументът да е бил надзорен. Всъщност има доста неясноти относно собствеността и отговорността за стопанисването на обекта.

Във видео, публикувано в instagram Дора Иванова от фондация “Проект Бузлуджа”, всъщност се вижда екип на фондацията, който участва и в опита за стартиране на реставрацията му пред 2022 г. с обезопасяване, да се разхожда там.

От фондацията се позовават и на заповедта на областния управител Ива Радева, с която се забранява всеки достъп до “частната държавна собственост с класификация на архитектурно – строителна и художествена недвижима културна ценност от Най-ново време, с категория “национално значение”. Въпреки това от фондация “Проект Бузлуджа” твърдят, че през 2022 г. успешно са обезопасили сградата, а системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките, е била изключена. Също така са възмутени, че полицейският пост на паметника е бил махнат.

Областният управител на Стара Загора – Ива Радева , написа в социалните мрежи , че от видеото е видно , че единствено Дора Иванова е нарушила забраната и още тази седмица ще даде информация около управлението на монумента.

 

Снимка: Интернет