СУ “Гео Милев” гр. Раднево бе домакин на общинския кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата

На 14.03 2024 г. от 14:00 часа се проведе общинският кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата. Домакин на състезанието, в което участваха отборите на СУ “Гео Милев” и на Второ основно училище “Св. Паисий Хилендарски” беше СУ “Гео Милев” гр. Раднево. Учениците от V до VII клас решаваха тест от 25 въпроса за 25 минути, като максималният брой точки е 75. Победител в състезанието стана отборът на Второ основно училище “Св. Паисий Хилендарски”, чийто резултат беше 64 точки, а втори в надпреварата е отборът на СУ “Гео Милев” с 55 точки. В практическия изпит и двата отбора получиха по 33 точки и крайният резултат е 97-88. Победителят ще представи община Раднево на областния кръг, който ще се проведе през месец април. Децата получиха грамоти, купи, медали и подаръци, които бяха връчени от г-н Красимир Куртев – зам.-кмет на община Раднево. Отборът на СУ “Гео Милев” с участието на ученици от VIII до X клас се класира служебно за областния кръг на състезанието, което също ще се проведе през месец април.
Националното състезание по БДП се организира и провежда в изпълнение на Секторната стратегия за безопасност на движението по пътищата 2021-2030 г. на Министерството на образованието и науката, утвърдена със Заповед № РД09- 528/02.03.2021 г. на министъра на образованието и науката. Състезанието има за цел да подпомага възпитанието и обучението на учениците в култура на поведение на пътя, която е свързана със спазването на общовалидните правила и норми за лична и колективна безопасност. Подкрепя учениците да могат да взимат самостоятелни и адекватни решения в различни ситуации на пътя, като осъзнават действията си и носят пряка отговорност за това. Независимо от акцента върху знанията и уменията по БДП чрез състезанието се възпитават и качества от значение за общото личностно развитие на учениците като информираност, култура в отношенията, съобразителност, уважение към общността и правилата.