Магията на маскарадните игри показаха в изложба Жейна Желева и Надежда Кутева

Във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе открита изложба, показваща магията на маскарадните игри, чрез фотоси и акварели.  Тя бе представена от дългогодишния директор на Галерията под липите проф. Марин Добрев, който в началото на откриването поздрави акад. Крум Георгиев – основен организатор на събитието.

„Десетилетия наред акад. Георгиев е призовавал да запазим традициите и българския дух. Тази изложба, която ни събира сега, носи точно тези послания. Акварелът дава възможност да се търси срещата между реалното и нереалното, между митовете и легендите. Надежда Кутева ни представя творби от различни региони, показва ни смисъла на ритуалите и богатството. Тя улавя ритъма на онова, което носи характера на това тайнство“, каза проф. Добрев. „От друга страна, фотографиите на Жейна Желева отдавна надхвърлят онова, което ние наричаме репортерска работа. Много хора снимат, но малко са онези, които намират същността в снимката. В нейната работа се вижда онзи стремеж, улавящ страстта на хората в костюмите, тяхната нагласа“, обобщи проф. Марин Добрев. Той допълни, че онова, което обединява фотографиите и акварелите, е именно желанието да се улови вечното и непреходното.

Жейна Желева сподели подробности за подготовката на фотосите. „Благодаря, че всяка година съм предизвикана да правя такива изложби, радвам се, че мога да покажа работата си и всички да се насладя на магията на маскарадните игри. Това, че до всяка снимка стои регионът, от който е маската, ме прави истински щастлива, защото знам, че така мога да придам още повече смисъл на снимките“, обясни тя.

Надежда Кутева изказа радостта си да бъде отново в Стара Загора. „Всеки би бил щастлив да представи своя труд в един толкова богат на култура град. Обръщам се към всички организатори с благодарности и най-вече към акад. Крум Георгиев, който е живата енциклопедия на българския фолклор“, каза Надежда Кутева. Тя допълни, че страстта ѝ към рисуването на кукери е от повече от 30-годишна.

34 фотоса показа дългогодишният фотограф на Община Стара Загора Жейна Желева. Те са заснемани през последните 18 години от професионалната ѝ кариера, по време на традиционния за Стара Загора Фестивал на маскарадните игри. Надежда Кутева представя 23 листа акварел, в които авторката разработва темата „Кукери“.

Изложбата на акварели може да бъде разгледана до 29 март, а фотосите традиционно ще бъдат дарени за фонда на библиотеката.

Част от събитието бяха зам.-кметът на Община Стара Загора по “Култура и туризъм” Милена Желева, началникът на отдел “Култура” Диана Атанасова и омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова.