Дядо Сионий дари ценен експонат на Музея на коня в Тракийския университет

Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския манастир гостува на Тракийски университет – Стара Загора, по покана на ректора проф. Добри Ярков.

Негово преосвещенство дари на Музея на коня нагайка, която е била притежание на генерал Владимир Стойчев, подарена му от Цар Борис III, пазена от него в манастира: „Смятам, че една такава ценност трябва да бъде споделена с повече хора и нейното място е именно тук, в този музей, където се съхраняват тези експонати от Третото българско царство, древности, които са много стари и са свързани с блажено починалите български царе и техните семейства, те са и нещо много насъщно и навременно представено пред българското общество, тъй като връзката на всички наши велики достояния на миналото е жива и осезаема и представяйки артефакти от славното минало, ние даваме нов духовен заряд и пример за подражание у младите българи. Именно тук, където се обучават 10 хиляди студенти, е важно да виждат тези древности и да ги свързват с миналото, но и да ги представят в бъдещето. Миналото е достойно и славно, но бъдещето предстои и наш дълг е не само да пазим миналото, но да градим такова бъдеще, което да прославя още повече България.”

Уредникът на Музея на коня Стойко Стойков сподели, че ген. Владимир Стойчев има една от основните заслуги днес да имаме Музей на коня – той е един от основните двигатели на инициативата всички артефакти да бъдат съхранени и подредени в музейна експозиция през 1971 г. в София, която по-късно намира дом в Тракийски университет – Стара Загора.

Велички епископ Сионий посети също и центъра за Аквапоника, както и Демонстрационната ферма за зайцевъдство и дивечовъдство, в чието многообразие от различни видове животни, има и невероятно красив паун, отново дарен от Негово преосвещенство на университета.

Очарован от обстановката и всичко ново, с което се запозна в Тракийския университет, дядо Сионий благослови цялата академична общност: „Респект и почит към труда на г-н ректора за всичко, което прави той като ръководител за университета, респективно – за България и Европа. Желая на всички учащи, на това голямо и целокупно семейство да бъдат здрави, успешни, спокойни, да се уповават на Бог, да развиват своите таланти, да бъдат честити и щастливи в своето служение!”