Първо място извоюва Второ основно училище “Петко Р. Славейков” на Общинска ученическа викторина

След оспорвана надпревара Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ извоюва първо място на общинския кръг в Националната ученическа викторина по безопасност на движението под надслов „Да запазим децата на пътя!“.

Във викторината пребориха сили със знания и умения отбори от четири училища от града – II ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Георги Райчев“, СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Кольо Ганчев“.

Второ и трето място си поделиха ОУ „Георги Райчев“ и ОУ „Кольо Ганчев“.

Началникът на отдел „Образование и младежки дейности“ Станимира Димитрова даде старт на общинския кръг на викторината по безопасност на движението: „Нека вие да бъдете посланици сред вашите връстници на това какво поведение трябва да имат управляващите на моторни превозни средства, велосипедистите и пешеходците. Да бъдете добрият пример и с вашите действия да допринесете в това пътищата ни да бъдат едно по-безопасно място!“

Викторината се състоя от 3 кръга. В първи кръг състезателите решаваха теоретичен тест-листовка от 20 въпроса, във втори кръг – викторина от 10 въпроса, а в трети – решаваха практическо задание от 3 части.

Жури в състав Желязко Желязков – полицейски инспектор – сектор „Пътна полиция“ – председател на журито, Радеа Делчева – старши експерт в звено „Организация на движението и аварийна поддръжка“ и Петко Крумов – началник отдел „Спортни дейности“, оценяваха трите кръга на викторината.

Общинския кръг от Националната викторина по безопасност на движението – „Да запазим децата на пътя!“ се организира със съдействието на Община Стара Загора и сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора.

Целта на викторината е учениците да изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно движение на пътя. Практическите умения са свързани с вземане на решение за правилно поведение в пътната среда. Акцентът на обучението от 5 до 7 клас пада основно върху знанията и уменията им като пешеходци, пътници и велосипедисти.

Отборът на II ОУ „П.Р.Славейков“, ще представя Община Стара Загора на Областният кръг на викторината

Четири са етапите на провеждане на Националната ученическа викторина – училищен, общински, областен и национален. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Национален дворец на децата, Главна дирекция „Национална полиция“ – сектор „Пътна полиция“, Съюз на българските автомобилисти, и Български червен кръст.