Две компании искат да инвестират в Стара Загора

Две компании искат да инвестират в зоната на бившето летище в Стара Загора. Към терена има намерения от белгийска и германска компании, опериращи в автомобилния сектор. Едната инвестиция предвижда създаването на 600 нови работни места, другата – 800.

Плановете за превръщане на бившето летище край Стара Загора в икономическа зона започват преди повече от осем години. Теренът е собственост на Държавната консолидационна компания (ДКК) и през последните години беше заложен като обезпечение по кредит към Българска банка за развитие (ББР). След погасяването му в началото на тази година той е освободен и именно тази стъпка дава възможност на територията на летището да започнат нови дейности.

Реализирането на проекта Индустриален и логистичен хъб Стара Загора е заложено в новата Концепция за индустриалните паркове в България, изработена от Министерството на икономиката и индустрията Целта за развитието му е да се даде възможност за ускорено развитие на зоните посредством публично-частно партньорство между държавата в лицето на „Национална компания индустриални зони” и международни или местни инвеститори, които имат интерес и ноу-хау как да ги изграждат.

Предвижда се паркът да бъде разположена на около 3000 декара. Към момента поземленият имот е с предназначение за транспортна дейност и е необходимо презониране за промишлено предназначение.

На територията на Индустриален и логистичен хъб Стара Загора може да бъде изграден модерен многофункционален комплекс, включващ предимно производствени и логистични сгради клас А с обслужващи офиси, студени складове, зелени площи и паркова среда.

С цел реализиране на процедурите по изграждане на индустриалния парк е необходимо да бъде подписан договор за експлоатация, с оператор НКИЗ ЕАД, като след изготвянето на основния проект за Индустриален и логистичен хъб Стара Загора ще стартират всички устройствени процедури.