Цената на агнешкото месо ще скочи за Великден

Цената на агнешкото месо за Великден ще се покачи двойно, прогнозират търговци . Тази година Великден се пада на 5 май. А след него идва и Герьовден – денят, в който традиционно се хапва агнешко. Повече от месец преди двата големи християнски празника цената му е като миналогодишната, показва наша проверка.

Причината за застоя на цената е, че към момента няма реално търсене на агнешко месо, а това ще се случи към средата на април. Засега нашите фермери продават на едро по 10 лева кило живо тегло и 12 лева на дребно. Цената от кошарата до магазина скача двойно, като агнето се продава за около 23 – 25 лева. Очаква се обаче цената му тази година да достигне 30 лева за кг в магазина, сочат предварителните прогнози за надценката.

В същото време внасяното от Северна Македония често влиза на българска територия нелегално. Това допълнително му снижава цената и такова месо може да се намери и за под 20 лева в магазините.

Според производителите идващото от югозападната ни съседка месо е замразено, но се пласира в магазините като охладено, подбивайки цените на родните агнета.

Агнешко месо масово се внася и от Нова Зеландия и се пласира в големите търговски вериги у нас. Цената му за сметка на качеството е в пъти по-ниска от българското. Има и малък внос на агнета от Румъния и Гърция, но при тях няма особена разлика в цените.

 

Снимка: Интернет