Община Стара Загора стартира дейностите по дезакаризация на тревните площи

От 10 април Община Стара Загора стартира дейностите по дезакаризация на тревните площи. Те ще се извършват по график. Ще се пръска срещу кърлежи на територията на площите за обществено ползване в града и по селата – детски градини, паркове, междублокови пространства , футболни и спортни игрища, гробищни паркове.

Препаратите, с които ще се третира, са безвредни за хора и животни, но въпреки това, се препоръчва поне 24 часа да не се навлиза в зелените площи след тяхната обработка. В тъмните часове от денонощието ще се пръскат с препарат парковете, а детските градини и ясли ще бъдат обработени през уикенда.

С повишаването на температурите и влажността, всяка пролет нараства опасността от ухапвания на кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане съдържимото на кърлежа в окото, а за да бъде предадена опасната инфекция са нужни не повече от два дни, твърдят експертите.Специалистите съветват да избягваме навлизането в райони с гъста растителност и да използваме репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите, както и внимателно да се оглеждаме най-вече в зоните около врата и слабините, където кърлежите обичат да отсядат.

В случай, че вече се врязъл в плътта, то отстраняването му става с пинсети, а издърпването  постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др. Кожата след това се третира със спирт, йод и други дезинфектанти, а главният кръвосмучещ след премахването се поставя в шишенце и се носи за изследване. В следващите 30 дни следва лично и лекарско наблюдение за локални прояви като зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.