Нови правила за “легналите полицаи”

За обществено обсъждане е предложена нова наредба на МВР и Регионалното министерство. Става дума за поставянето на пътни неравности на платното – или така известните “легнали полицаи”. Върховният административен съд реши в края на февруари да отмени действащите правила при този начин за ограничаване на скоростта. Какво се предвижда да се промени?

По-високи пътни неравности или т.нар. “легнали полицаи”, но и по-разнообразни начини за ограничаване на скоростта по пътищата предвижда новата наредба, която е предложена на обсъждане от МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След решението на ВАС от края на месец февруари, с което досега действащите правила бяха отменени, процесът по изграждане на подобни съоръжения е стопиран. Новата наредба обаче ще създаде и трудности пред администрациите. Голям е броят на т.нар. „скрити полицаи”, които не отговарят на каквито и да било законови изисквания. Според експерти по пътна безопасност правилата за изграждане на пътни неравности трябва да бъдат променени. Новата наредба предвижда спрямо пътя и мястото височината на неравностите да варира от 5 до 10 см в зависимост от това каква скорост искаме да бъде постигната. По старите правила височината беше фиксирана на 7.5 см.

Предвидени са възможности с динамична маркировка да се ограничават на места прави участъци или движението по тях да става зигзагообразно.

 

Снимка: Интернет