Община Чирпан организира второ издание на Националния акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски”

На 13 април от 9:30 започва второто издание на Националния акордеонен фестивал „Веселин Джанкардашлийски” в Чирпан. Събитието ще се проведе в залата на Общината под патронажа на кмета Ивайло Крачолов и Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора.

26 изпълнения ще бъдат оценявани от жури с председател световният музикален виртуоз Калоян Куманов и членове: преподавателят Ромео Смилков от Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и Галя Маркова, преподавател от Музикалната школа при чирпанското читалище „Димитър Данаилов”. Заявилите участие са до 19 години от София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Бургос и Чирпан.

Според организаторите от Община Чирпан изявата на участниците в областта акордеонното изкуство ще поощри към по-високо художествено-творческо израстване и ще популяризира акордеона като инструмент с широки музикално-изразни възможности и в многообразието от жанрове. Победителите ще получат статуетка, изработена от чирпанския скулптор Музафер Сабри, специална награда от кмета на общината и грамоти.

Специални гости на фестивалното издание ще са прочутият музикант и ръководител на оркестър „Канарите” Атанас Стоев, който е възпитаник на патрона на фестивала, съпругата му Надя и племенницата на Веселин Джанкардашлийски, които ще поднесат награди на изявени участници.

Конкурсът е в памет на дългогодишния преподавател в детската музикална школа гр. Чирпан Веселин Джанкардашлийски. Той е:

• Един от основателите и преподавател – лектор в НУМСИ „Христина Морфова”, Стара Загора;

• Автор на учебни програми за обучение по акордеон и камерна музика;

• Ръководител и аранжор на музика за акордеонни ансамбли и оркестри;

• Основател и организатор на музикални конкурси и фестивали с изключителен принос за развитието на акордеонното изкуство в България;

• Негови ученици са носители на призови международни награди, известни музиканти, преподаватели и диригенти в национален и международен мащаб;

• Носител на Орден „Кирил и Методий” – I степен, „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Наградата на Министерството на културата на Република България „Златен век – печат на цар Симеон”, Звание „Заслужил читалищен деятел” от Съюза на народните читалища и мн. др.