Унищожават българските левове след приемане на еврото

Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединяването ни към еврозоната. Това става ясно от информация на БНБ публикувана в рубриката „Присъединяване към еврозоната”. Съгласно публикуваната статистика по номинали на страницата на БНБ в интернет в налично паричното обращение към края на февруари 2024 г. има общо 581 милиона броя банкноти и над 3 милиона  броя монети, които са с постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Оценката на теглото им е около 820 т за банкнотите и 13 000 т за разменните монети, уточняват от БНБ.

За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни достатъчно площи за съхранение със необходимата степен на сигурност, както и допълнителни машини с висок капацитет за изброяване и проверка за истинност на изтеглените от обращение банкноти и монети. Освен това ще са нужни допълнителни машини с висок капацитет за унищожаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и транспорт за превозването им до местата за унищожаване и демонетизиране.

Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети, са оценени на около 550 млн. броя евро банкноти и 880 млн. броя евромонети.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт, както и в рамките до две години трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, като за целта БНБ ще достави необходимите заготовки. За пускането на евробанкнотите и евромонетите в обращение също се изисква подготовка, ще се извършват разходи за осигуряването на достатъчно площи за съхранението им, машини за изброяване и проверка за истинност на евробанкнотите и евромонетите, както и специализиран транспорт за зареждане с тях на петте касови подразделения на БНБ.