Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Тази неделя 21 април за втора поредна година в Стара Загора ще се проведе 5К Beroe Road Race. Това съобщиха на пресконференция днес по повод 100 години лека атлетика в България и 70 години СКЛА „Берое“ Стара Загора председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев, Емилия Драгиева, заместник-председателят на лекоатлетическият клуб „Берое“ и началникът на отдел „Спортни дейности“ при Община Стара Загора Петко Крумов.

„Искам да споделя с вас, че този проект 5К Beroe Road Race, е изцяло организиран от младите треньори в клуба – Иван Попов и Елеонора Драгиева. Имаме чудесни условия за работа благодарение на грижите от страна на Община Стара Загора.“, коментира Емилия Драгиева

5К Beroe Road Race ще се проведе отново в парк „Артилерийски“. Началото е от 10:30 часа в неделя на 21 април. Трасето стартира от обновения парк „Артилерийски“ и преминава през едни от най-главните и равни булеварди на града. Уникално състезание, което ще предостави на всички участващи възможността да се заредят с много положителни емоции и да предизвикат себе си за едно наистина бързо бягане на 5км. Трасето на състезанието е лицензирано и подходящо за абсолютно всички любители на бягането.

Тази година участие ще вземат и гости от 5 държави – Кения, Кипър, Нидерландия, Дания и Белгия.

На 21 април, освен 5К Beroe Road Race ще има и общоградско бягане за деца. Над 600 са децата заявили участие в кроса на 600 метра. Всяко дете ще получи и медал за участие.

Председателят на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев допълни още, че тази година на 15 май се завръща лекоатлетическият турнир „Самарско знаме“ след 4 години прекъсване.

„Турнирът ще бъде определено интересен, тъй като дисциплините, които планираме да присъстват са в полза на атлетите, гонещи нормативи.“- допълни той.

„Следват два национални шампионата за атлети под 18 и 20-годишна възраст. Очаква се участие в състезанията да вземат от 700 до 900 атлети. Националните лагери се предвижда да са отново в Стара Загора, което е от полза за целия град, за клуба и състезателите.“ – каза още Колев.

СКЛА „Берое“ е клуб с дългогодишни традиции в Българската лека атлетика. През всичките години на своето съществуване Берое неизменно присъства в топ 10 на най-успешните лекоатлетически клубове в страната. Тук са се подготвяли и се подготвят много национални състезатели. Клубът провежда тренировки в лекоатлетическия стадион „Берое“ в Стара Загора. В него членуват състезатели от всички възрастови групи. Специализира в спринтовите и скоковите дисциплини, но също така има изявени състезатели на средни и дълги разстояния. В момента в клуба има десет треньори, занимаващи се с повече от 200 състезатели.

Организаторите се извиняват за неудобството, което ще причинят на гражданите поради временна организация на движението по време на състезанието 5К Beroe Road Race.