Денис Черевичко и Анелия Димитрова в “Лебедово езеро” на 23 април

Легендарният балет „Лебедово езеро“ с Примата Анелия Димитрова и звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко ще видите в една бляскава вечер на 23 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Ротбарт е Фиорди Лоха, а Шут е Филипо Сарторелли. Участва цялата многонационална трупа на балета на Държавна опера – Стара Загора. Премиерата на балетния шедьовър „Лебедово езеро“ бе на 23 май 2017 г. – за първи път в над 90- годишната история на Старозагорска опера. За Старозагорската опера появата на това заглавие в репертоарния афиш, бе истинско събитие и предизвикателство, както за постановъчния екип, за артистичния състав, така и за старозагорската публика. Примабалерината, педагог и хореограф, настоящ ръководител на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа. Художник на декора и костюмите е младият талант Денис Иванов.
ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО грабна сърцата на българската публика след участието си на Балетния конкурс във Варна през 2012 година, на който печели първа награда и златен медал. Чаровният балетист остава завинаги с много топли спомени от конкурса, с много български приятели, с които поддържа връзка през годините.
През 2019 година той гостува за първи път в България в ролята на принц Зигфрид от балета „Лебедово езеро” на сцената на Старозагорската опера по покана на Силвия Томова и Огнян Драганов. През 2020 година открива балетния сезон в Стара Загора като се представя в една от коронните си роли – на Базил от балета „Дон Кихот” от Минкус. Ролята на Базил изисква виртуозност, техника и пламенна личност – качества, които Денис притежава и това е причината да бъде избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера.
„Това е световноизвестен балетист, един от „академичните“ танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа“ – казва Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа. „Огромна радост за нас е, че Денис отново ще танцува с примабалерината на нашата опера Анелия Димитрова в ролята на Китри.”

Денис Черевичко не крие симпатиите си към Балета на Старозагорската опера и откликва с радост на поканите за гостуване, когато му е възможно. Софиянци имаха привилегията да го гледат в незабравимия спектакъл на балета „Спящата красавица” на Старозагорската опера през 2022 година на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата в ролята на принц Дезире. Тогава той танцува отново с Анелия Димитрова /в ролята на принцеса Аврора/, но този път в компанията и на самата Силвия Томова, която отбеляза своя респектиращ юбилей в ролята на Фея Карабос. Миналата година – в продължение на 6 дни звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко сподели своите знания и умения в балетни класове с талантливите артисти на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. За младите балетни артисти неговото присъствие е респектиращо и вдъхновяващо.

На 5 август от 21.00 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи на сцената на уникалния Античен театър в Пловдив своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът на Държавна опера-Стара Загора бе удостоен през 2019 година с наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“ в категория „Балетно изкуство“. В главните роли отново са Денис Черевичко и Анелия Димитрова.