Меморандум между Община Стара Загора и Патентното ведомство

Община Стара Загора ще подпише Меморандум за разбирателство с Патентното ведомство на Република България . Европейският проект за сътрудничество (ECP8) „Европейска мрежа за Автентичности” има за цел да повиши осведомеността сред местните институции, бизнеса и обществеността в различните европейски градове както за стойността на интелектуалната собственост, така и за вредните ефекти от фалшифицирането на стоки и продукти.

Чрез този проект се цели националните ведомства по интелектуална собственост да се превърнат в ключови национални участници в борбата срещу фалшифицирането на стоки и да насърчат общините, правоприлагащите и правноохранителните органи, както и неправителствените организации и всички заинтересовани страни да обединят усилията си в борбата срещу фалшифицирането. С оглед стимулиране закупуването на оригинални стоки и повишаване на осведомеността на местно ниво чрез създаването на европейска мрежа, инициативата за автентичност се доразвива от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Националните ведомства се превръщат в ключови участници в борбата срещу фалшифицирането на стоки, като чрез включването им в проекта се насърчават общините, правоприлагащите органи, неправителствените организации и други заинтересовани страни да обединят усилията си в реализирането на мащабна кампания за спазване на правата върху обекти на индустриалната собственост. Община Стара Загора ще бъде част от сертифицираните български общини, като подкрепи Меморандума за разбирателство с Патентното ведомство.

С реализацията му ще се постигнат следните цели:

– повишаване осведомеността на жителите на град Стара Загора по отношение закрилата на обектите на индустриална собственост и развиване на осъзната гражданска позиция и устойчиви потребителски практики, насочени към закупуването и употребата единствено на оригинални стоки и продукти.

– популяризиране на град Стара Загора като “автентичен” европейски град, който стимулира закупуването само на оригинални стоки и продукти и взима всички необходими мерки за борба с фалшификациите.