Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн. Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна Тертична. На 22 април тя разговаря със заместник-кмета с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина Делчева, както и с директора на Дирекция „Европейски програми и протокол“ Георги Симеонов.

„Говорейки за украинско-българското двустранно сътрудничество, искам да отбележа, че миналата година беше изключително успешна, имахме повече от десетки контакти на най-високо ниво. В продължение на тези посещения и договорености, на 25 април в София се провежда големият украинско-български бизнес форум. Предполагам, че Българската търговско-промишлена палата ще покани и регионалната в Стара Загора, ще има голямо присъствие от украинския бизнес, повече от 30 делегати, както и възможност за онлайн включване в работата на този форум“, поясни заместник-посланикът.

Според нея, форумът наистина представлява огромен интерес и за двете страни, тъй като през последните 4 години товарообменът е нараснал тройно и има къде да расте нататък.

Тази година ще се проведе и форум на градове и региони в Украйна и също така се надяваме, че Стара Загора ще прояви интерес към участие и в този форум, предвид възможностите, които се отварят с проекти за възобновяване на Украйна, съобщи още г-жа Тертична. Тя припомни огромната подкрепа към Украйна и от страна на Европейския съюз, и от страна на САЩ. „Много проекти вече стартират, планира се възобновяване на работата на огромно количество предприятия от стратегическо национално значение, особено в сферата на енергетиката“, обяви заместник-посланикът. Тя наблегна на този промишлен отрасъл, тъй като от страна на старозагорските й домакини бе разяснено колко значим е той и за града ни, и за региона.

На бизнес форума на 25 април в София ще се разискват проекти в различни сфери – селско стопанство, преработвателна промишленост и свързани с инфраструктурата.