Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции

Украйна има огромен интерес към активизация на двустранните отношения на всякакви нива и е изключително благодарна на Република България за помощта и съдействието от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия, изтъкна на среща в Община Стара Загора заместникпосланикът на Украйна у нас Анна Тертична. „Стара Загора ме подсеща за типичните украински градове с много зелени паркове, много дървета, с изключително чист въздух и спокоен темп на живот, които в съвременните условия са наистина ценност. Когато се готвех за посещението, научих, че имате споразумение за сътрудничество с чудесния украински град Бяла Църква и много се надявам да успеем то да заживее и в новите условия въпреки всичко“, добави г-жа Тертична.

В Стара Загора и региона живеят повече от 1600 украинци и по принцип в такива места откриваме украинските рафтчета в библиотеките, с което подпомагаме сънародниците ни и децата им, съобщи заместник посланикът. Тя предложи още съдействие в културен план с организирането на изложби, прожекции на документални и художествени филми.

Община Стара Загора реагира бързо и даде възможност украинските бежанци да бъдат настанени на няколко места, като едното е в наши социални жилища за трайно ползване, припомни зам.-кметът Павлина Делчева. В момента има 64-ма украински бежанци там – това са 31 семейства с 22 деца. „За щастие, тук нямахме проблеми с непридружени деца или с хора със сериозни заболявания. Бежанците се адаптираха към условията в Стара Загора, голяма част от тях работят, децата им посещават детски градини и училища, а на две от тях предстои записване в детска ясла. Работят в строителството, в хотели, ресторанти, хранително-вкусовата промишленост, имаме един специален педагог и психолог, социален асистент и помощник-стоматолог“, изброи г-жа Павлина Делчева. Проблемът с признаването на дипломите им стои не само в Стара Загора, работи се по уреждане на адресни регистрации, за да могат да ползват различни услуги, да получават пенсиите си и да откриват банкови сметки.

„Щастливи сме, че живеем в страна, в която цари мир и имаме шанс за добро развитие през последните години. Този просперитет и мирно съществуване не ни правят егоистични, напротив, позволяват ни да бъдем съпричастни към проблемите на вашата страна и да й помагаме да се изправи срещу тази агресия, от която вашият народ страда вече 2 години и 2 месеца“, отбеляза на свой ред директорът на Дирекция „Европейски програми и протокол“ Георги Симеонов. Той посочи, че градът ни се развива добре в икономическо отношение. Тук е комплексът „Марица-изток“ и в контекста на зелените политики на Европейския съюз и на зелената сделка предстоят затруднения най-вече как ще се извърши преходът към чиста енергия и какво ще произтече от преустановяване използването на въглища. „Нашите усилия ще бъдат насочени към алтернативни бизнеси и заетост и привличането на нови инвеститори и компании. Така че да запазим нашия град жив и след прехода към чиста енергия ще е огромно предизвикателство и пред местната власт, и пред политиците“, посочи пред посланика Георги Симеонов.

Целта на посещението на заместник-посланика на Украйна у нас бе откриването на изложба „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“. Изложбата е ситуирана във Военен клуб – Стара Загора и може да бъде разгледана до 26.04.2024 г.

„Искаме да се засили интересът на младите хора и обществеността към тази война, да се види, че това не е виртуална игра, а реална загуба на човешки съдби. Направили сме над 1500 интервюта в подкрепа на Украйна срещу масовата кампания за дезинформация и искаме чрез нашата експертиза да я потушим, доколкото е възможно“, обяви полк. (о.з.) Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той припомни, че в Украйна живеят най-много етнически българи в цял свят и част от тях също са на фронта.