Примабалерината Анелия Димитрова и Ивайло Янев танцуват на 26 април в Сиена, Италия

Две фестивални вечери с представления в прекрасната обстановка на Teatro dei Rinnovati, в сърцето на историческия център на Сиена

Непосредствено преди Международния ден на танца, на 26 и 27 април 2024 г., танцовият фестивал Excelsior в памет на Бруно Весково се завръща в Teatro dei Rinnovati в Сиена със своето 12-то издание, организирано от Siena Ballet, под артистичното ръководство на маестро Марко Бати, в сътрудничество с отдела за култура на Община Сиена.

Събитието ще започне на 26 април 2024 г. в 21:00 ч. с обичайната гала, на която международно признати артисти ще се редуват на сцената. Сред големите имена, присъстващи в това издание, са солистите Бианка Скудаморе и Мило̀ Авѐк, които идват директно от Парижката опера. По покана на артистичния директор на Балета на Сиена Марко Бати на фестивала гостуват  примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера-Стара Загора. Те ще изпълнят па де дьо на Диана и Актеон от балета „Есмералда” на Чезаре Пуни по хореографията на Мариус Петипа и дуета „Разбитите прегръдки” от „Пидесталът на девиците” по хореографията на Клод Брюмашон.

Ася Маработти /балерина на Kibbutz Dance Company/, ще представи две хореографии заедно с Джорджия Бевилакуа и Рикардо Чарпела. В празничната вечер ще танцуват още Виторио Галоро, солист на Националния балет на Куба и Ариане Лафита Гонзалвес, примабалерина на Кубинския балет на Лаура Алонсо.

На 27 април за първи път ще бъде представен „П. И. Чайковски, мистерията зад музиката“ – новия спектакъл на Балета на Сиена на Марко Бати.