С интерактивна карта МВР ще се бори с купуването на гласове

Съc специална интерактивна карта МВР ще се бори с купуването на гласове на предстоящите избори на 9 юни. Тя е базирана на географски принцип. В нея ще влизат брой сигнали, образуваните разследвания и задържаните лица.

Онлайн система ще дава информация за това къде и какви сигнали са подадени на изборите на 9 юни, колко са на брой, как са отработени, къде има сили и средства, които ние можем да прехвърлим на други места. Тя ще ни помага за това да вземаме нужните решения. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

“Обикновено активацията на хората, които се занимават с купуването на гласове започва тогава, когато стартира и предизборната кампания. В началото на другия месец, може би след празниците, ще направим национално съвещание с всички областни директори, с колегите от Държавна агенция „Национална сигурност”, прокуратурата, на което ще набележим мерки и съответно ще предприемем необходимите действия, най-вече превантивни такива”, добавя Калин Стоянов.

Сигналите за купуване на гласове ще са наша приоритетна задача в следващия месец, подчерта още вътрешният министър. Калин Стоянов напомни, че МВР няма ангажимент по организиране на изборния процес.