Стара Загора отново е домакин на традиционния карате киокушин турнир

За 35-и път над 30 клуба от цялата страна ще премерят сили за Национална купа „Верея“ на 27 април /събота/ в старозагорската Спортна зала „Иван Вазов“. Официалното откриване е от 11:00 часа.

Надпреварата ще покаже таланта и спортния потенциал на мъже, жени, юноши и девойки младша и старша възраст в различни дисциплини, за да излъчи най-изкусните майстори в киокушина.

Освен шампионските призове, ще има и специални награди за висок боен дух и най-технични състезатели.

Организатори на предстоящото състезание са Община Стара Загора, СККК „Аскен“ и Българската Карате Киокушин федерация /БККФ/.

„Киокушин е стил на карате, създаден от Сосай Масутацу Ояма, произхождащ от Япония. В карате дисциплината уважението, зачитането на по-висшестоящите е много важно, защото карате не е просто спорт, той е академия. В нея се развиваш и израстваш като боец! Същността на това изкуство не е да можеш да се биеш или в това какъв е цветът на колана ти, карате учи най-вече да победиш себе си! Ако надвиеш егото си и се пребориш с жалостта към себе си, ако забравиш за болката, то тогава ще можеш да се изправиш и да победиш всеки един противник“ – сподели шихан Асенов, основател на СККК „Аскен“.

Клубът по бойни спортове е първият създаден в Стара Загора, с над 40-годишна история.

Над 80 са състезателите, трениращи активно бойното изкуство. Освен със своите титли и медали, старозагорският клуб е създавал и продължава да създава, напътства и обучава състезатели в най-различни категории и възрасти, които представят Стара Загора и България. С гордост може да сe похвали с шампиони от национални, международни, европейски и световни първенства – Асен Асенов, Анелия Асенова, Даниела Динева, Данаила Чернева, Петър Мартинов, Стилиян Петров, Кристиян Райчев, Крум Крумов, Митко Миневски, Лъчезар Палачоров и др.

Треньори в него са първият златен медалист от Европейско първенство по киокушин за България – шихан Асен Асенов, сенсей Анелия Асенова и сенсей Мирослав Митев, а семпай са Анелия Василева и Зарко Василев.