УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора стартира провеждане на PCR базирано изследване за доказване на причинителя на заболяването-Bordetella pertussis

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и непрекъснатото повишение на случаите с коклюш, Лабораторията по вирусология и молекулярна диагностика към УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, считано от 29.04.2024 г., стартира провеждане на PCR базирано изследване за доказване на причинителя на заболяването – Bordetella pertussis.
Това се възприема като най-надежден метод за бърза и точна оценка за доказване на патогенни в проби на пациенти с изявена клиника на заболяването.
Изследванията ще се извършват в приемното звено, разположено на входа откъм южния портал на лечебното заведение. Материалите са гърлен и носен секрет. Работното време е всеки работен ден от 8:00 до 11:00 часа след предварително заплащане на такса изследване на регистратурата на Медицински център / сградата на поликлиниката/ намираща се до лечебното заведение. Резултатите ще се издават на следващия работен ден от 10:30 до 11 ч.
Тел за контакти и записване: 042 698 511 от 8:00 до 15:00 ч. всеки работен ден, считано от 29.04.2024 г.