Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

На пресконференция дадена от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници стана ясно, че през следващата година предстои стартиране на дейностите по цялостен ремонт на основната сграда на Спортно училище „Тодор Каблешков”. „Спортното училище е едно от малкото, които не са ремонтирани. Освен общежитието, за което вече имаме класиране за обществената поръчка, а сега ще обявим и за цялостен ремонт на основната сграда”, каза по време на пресконференция в Общинска администрация кметът Живко Тодоров. Той обяви, че предстои и цялостно обновяване  на дворовете на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев” и Средно училище „Васил Левски”.

Тодоров даде яснота и по отношение на Детското отделение в Стара Загора. „Кандидатстваме заедно с Община Бургас по проект за изграждане на ново детско отделение с нова сграда. На практика тук имаме такава болница, но сега ще бъде отделение към нея, за да не се създават нови структури, а само самата сграда ще бъде нова. Има вече определено място за изграждането ѝ. Държим пряка връзка  с директора на болницата, както и с началника на отделението, за да бъде всичко стиковано и да  направим тази така важна придобивка за града ни”, коментира още градоначалникът преди медиите.

„Още един важен проект за града ни е така нареченото културно КИТИ –  Концепция за интегрирани териториални инвестиции, което правим заедно с Пловдив и това включва  банята на Старозагорските бани и прилежащата археология, която трябва да бъде обновена и да посреща гости и туристи в подходящ вид”, коментира още Тодоров.

След въпрос от медиите, кметът на Стара Загора коментира и съдбата на бившия АГ комплекс. „Моето мнение е, че болницата трябва да преоцени този свой актив, стойността на която е сега оценката е завишена и каквато и сделка да се осъществява, няма да бъде рентабилна за никого. Ако се допитаме до всяка една агенция ще ви кажат, че това е нереалистична цена за обект, в който трябва да се вложат много средства, за да придобие нормален вид”, коментира Тодоров. „Общината е предприела необходимите мерки по закон за обезопасяването му, след това е задължение на собственика да го поддържа”, допълни още.

Кметът коментира и пространството зад Универсалния магазин, за което предстои през следващия месец ще бъде обявен конкурс за неговото оформление. Той ще бъде съобразен с арт общността в града. Стана ясно и, че след провеждан търг, желаещи за закупуването му не е имало.

Зам.-кметът с ресор „Култура и туризъм” Милена Желева обяви, че ще бъдат ремонтирани и други две знакови сгради за Стара Загора. Това са сградите на Библиотека „Родина” /бул. „Руски” №17/ и на Читалище „Родина-1860″ /бившият Пионерски дом/, където също са в действие процедури по избор на изпълнител.