„Златната липа” ще покаже 45 филма

Кинофестивалът „Златната липа” влиза във второто си десетилетие с нова награда.Международният филмов фестивал ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както винаги досега, в 17 часа пред западния вход на сградата на Старозагорската опера, където в голямата зала ще се състои официалната церемония по откриване на фестивала.

Благодарение на подкрепата на Община Стара Загора и тази година входът за всички прожекции и съпътстващи събития по време на филмовия фестивал ще бъдат при вход свободен.

Официално през петте фестивални дни от 1 до 5 юни „Златната липа” ще покаже 45 филма от 18 европейски държави. „Всъщност заглавията ще бъдат доста повече – около 55, тъй като в извънконкурсната програма решихме да включим и няколко късометражни и документални филми от млади български автори”, посочи Ралчева. По този начин фестивалът разширява присъствието в програмата си на българското кино, давайки възможност за изява на младото поколение творци. „Златната липа” ще продължи традицията да представя избрана селекция от нови европейски филми в конкурсна програма, чиито качества ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури.

Тази година в конкурсната селекция влизат 9 филма, два от които ще бъдат български. Председател на международното жури ще бъде известният кинокритик , сценарист и писател Геновева Димитрова. Останалите членове на журито ще бъдат утвърдени кинотворци от Полша, Латвия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Те ще определят кой от конкурсните филми ще спечели „Златната липа” за най-добър филм, за най-добра женска роля, за най-добра мъжка роля и за най-добър режисьор.

В първата година от второто си десетилетие кинофестивалът „Златната липа” въвежда и една нова награда – Наградата на публиката за най-добър филм от конкурсната програма. Победителят в тази нова категория ще бъде определян единствено и само от зрителите на фестивала, които ще имат възможност да гласуват за лентата, която ги е впечатлила най-много. Наградата на публиката ще бъде присъждана на заглавието, което събере най-много гласове. Петте дни на „Златната липа” ще бъдат изпъстрени и с интересни съпътстващи събития.