Настоящият и първият ректор на Тракийски университет проф. Ярков и проф. Божков откриха официално 12 и 13 корпус

Тракийски университет – Стара Загора   е създаден с Решение на Народното събрание от 21 юли 1995 г.  на базата на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина и Висшия медицински институт в града, със съществуващите към тях факултети и самостоятелни звена.  12-ти и 13-ти блок години наред са останали недовършени поради различни причини във времето. Строително-монтажните работи по довършване на обекта започнаха на 27 януари 2022 година, след издадена заповед на главния архитект на Община Стара Загора за допълване на разрешението за строеж от 2009 г. Така започва изпълнението на предвиденото завършване на строеж с изградена конструкция с обхват от над 7000 квадратни метра площ, за да бъде открита официално днес от ректора на университета проф. Добри Ярков и от първият ректор проф. Иван Божков.

Празничен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и духовници от епархията, сложи началото на празничния ден.

Лентата прерязаха хората, които имат най-съществени заслуги за завършването на цялостния облик на Тракийски университет – проф. Иван Божков, който полага основите преди повече от четвърт век, проф. Добри Ярков, който успява да завърши започнатото от първия ректор и Красимир Вълчев, който в качеството си на министър на образованието и науката и председател на парламентарната комисия по наука и образование подкрепя безрезервно висшата институция в развитието и.

Проф. Ярков сподели спомените и мечтите си като студент – тогава, когато е направена първата копка на една от най-големите университетски материални бази в България: „Връщам се назад, когато бях студент и тук започна строежът на университета, тогава не съм и очаквал, че един ден като ректор ще имам шанса да завърша последните учебни корпуси, които чакаха търпеливо 35 години. Благодарност към всички предишни ректори – проф. Божков, проф. Станков, проф. Танчев, проф. Въшин, защото без тяхната подкрепа нямаше как да стигнем дотук! Благодарен съм на, че днес тук е и г-н Красимир Вълчев, който и като министър и като народен представител винаги е подкрепял Тракийския университет. Успяхме със собствени средства да завършим сградата и днес с гордост мога да кажа, че съм изключително щастлив, че съм ректор на Тракийския университет!”

Красимир Вълчев приветства сърдечно цялата академична общност: „Винаги, когато откриваме нещо ново в системата на образованието, ние гледаме с оптимизъм към бъдещето и днес по вашите лица си личат положителните емоции на радост и щастие, защото вярваме в образованието и вярваме, че когато инвестираме в образованието, ние инвестираме в нашия просперитет. Поздравления за цялата академична общност и персонално за ректора проф. Ярков, който с неговата последователност и целеустременост прави така, че едновременно много неща да се случат в университета с видими резултати. Университетът се представя по-добре от другите университети в България, това е видимо от показателите и класациите, по които ги сравняваме. Изпревари по бюджет други университети, което му позволи да реализира част от проектите със собствени средства, а други бяха финансирани целево. Всичко това е необходимо за университета, защото ние разчитаме на вас – да обезпечите основни сектори с млади специалисти, защото университетът е център за развитие и храм на духовността.”.

Проф. Иван Божков също върна лентата назад, в годините на строителство на студентския град в Стара Загора и стигна до днес: „Тук останаха да стърчат две сгради, сред всичко построено и се питах дали ще доживея да ги видя завършени и за мен днешният ден е изключително щастлив. Тук се положи много труд и много енергия и смея да кажа, че днес Тракийският университет е университетът, който се съизмерва с напредналите университети в света. Благодаря за всичко, което е направено и на хората от държавната власт, които помогнаха в годините с финансови средства да се осъществи! Един ден, когато се преселя в отвъдния свят ще бъда морално удовлетворен, че всичко това е направено, че съществува и се развива!”.

Проф. Лиляна Вълчева – председател на Национален браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ също отправи своето приветствие с благодарност към ректора проф. Добри Ярков за грижите към работещите в Тракийския университет и към Красимир Вълчев за подкрепата на синдикатите в исканията за достойно заплащане и повишаване на заплатите на академичния и експертния състав в сферата на висшето образование.

На събитието присъстваха заместник-кметът на общ. Стара Загора Радостин Танев, заместник-областният управител Теодора Нончева, директорът на ОДМВР – Стара Загора ст. комисар Красимир Христов, директор на ТД на ДАНС – Стара Загора Георги Георгиев, ректорското ръководство, декански и директорски ръководства, преподаватели, студенти и служители.

Красив финал на събитието поставиха танцовият ансамбъл на Тракийски университет – „Траки” с хореограф Рони Киркова в изпълнение на „Буенек”, „Овчар и девойка” и „Загорска ръченица”.

 

ПОВЕЧЕ ЗА СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ:

Ремонтните дейности са осъвременени в отговор с европейските изисквания на мерките за енергийна ефективност с промяна на отоплението от централно водно с радиатори  в отопление с VRF – система и промяна  на осветлението от луминисцентно в енергоспестяващо. Поставена е външна и вътрешна топлоизолация и висококачествена дограма, а подът е изолиран с минерална вата. Проектът включва и подземен гараж , който е предназначен за паркиране на 54 автомобила. Предвидени са места за автомобили на хора с увреждания, както и 2 места за зареждане на електромобили. Академичният двор е покрив на гараж, където е изпълнена нова стоманобетонова конструкция, хидроизолация и настилка от бетонови плочи.

На първия етаж са разположени кабинетите на ректора и ректорското ръководство, кабинети на отдели, красива конферентна зала със 100 места и подиум, голяма заседателна зала с 60 места, малка заседателна зала с 30 места и модерни санитарни възли.

На втория етаж са разположени кабинети на експерти от администрацията от отдел Ректорат, стая за отдих, заседателна зала с 20 места и санитарни възли. И двата етажа разполагат с асансьор в отговор на изискванията за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.

Всички зали и кабинети в 12 и 13 корпус са оборудвани със съвременна техника, модерно конферентно и офис-обзавеждане. Мащабните строително-ремонтни дейности са извършени изцяло със собствено финансиране на университета.

В топла връзка с новата административна част е Академичния информационен център,  който разполага със  зала за семинари,  места за самоподготовка; копирен център и дигитализация, читалня за групова работа, компютърна зала, хранилища за учебници, периодика и каталози; фоайе. Академичният център много бързо стана любимо място за учене на студентите, а залите, с които разполага го превърнаха в желан конгресен център за множество събития в университета.