21 нови обитатели има Зоопарк Стара Загора

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра „Животновъдство“, секция „Птицевъдство“ положиха усърдни грижи и след точно 21 дни престой в инкубатор,  под грижите на доц. д-р Христо Луканов, птиците бяха в своя дом.

„Новите обитатели се чувстват страхотно обратно у дома. Нашите служители ще положат всички нужни грижи за тяхното отглеждане. Благодарим за добрата съвместна работа на Аграрен факултет и специално на доц. д-р Христо Луканов“, каза ръководителят на зооградината д-р Найден Илинов.

 Фазаните (Phasianus) са род птици от семейство Фазанови, разред Кокошоподобни. Те се характеризират със силен полов диморфизъм, перата на мъжките са оцветени в ярки цветове, някои видове имат богато кръвоснабдени области по главата, обикновено са по-големи и имат по-дълги опашки. Мъжките вземат участие в грижите за малките.

 Тракийският кеклик (Alectoris chukar) е птица от семейство Фазанови. Има слабо изразен полов диморфизъм. Мъжките са сиво-кафяви отгоре, а отдолу тялото е белезникаво с тъмни напречни препаски по слабините. Гърдите са сиви, под брадичката и по гърба са кремави, оградени с черна огърлица от перца. Перата на ушите са ръждиво – кафяви на цвят. Женските са малко по-дребни, с по-еднообразно оперение на главата. Мъжките, за разлика от женските, имат шпора на стъпалото.